Kär i ridsporten

Under barndomen är det många som hittar ett hästintresse. De stora ståtliga djuren är mer eller mindre åtkomliga beroende på vart man bor och vilka ekonomiska förutsättningar man har. Men har du turen att kunna ha hästar som hobby så är det många som sitter fast för livet. Det är svårt att hitta något annat som kan mäta sig med känslan att få vara på hästryggen och njuta av tid i stallet med vännerna och alla hästar. För den som är på väg att ta första steget i hästintresset och börja på ridskola så finns det en del att tänka på, här är våra råd.

Säkerhet är alltid prio ett, så innan du köper något annat så gäller det att köpa en bra hjälm och gärna också en säkerhetsväst. Om man är nybörjare så kan det ibland gå att låna på stallet eller köpa begagnat av någon som vuxit ur sin skyddsutrustning, men var alltid noga med att kolla så att allt är helt för annars kan inte skyddet garanteras. Det finns också kläder som är mindre bra vid ridning och som kan innebära säkerhetsrisker, ett exempel är tröjor med snören runt halsen, så fråga ridskolan så kommer ni att få bra råd och tips. När ni köpt säkerhetsutrustning så är det kanske dags att se på lite roligare inköp såsom ridkläder och skor.

När det kommer till kläder så ska byxorna prioriteras då många vanliga byxor ofta kan ge skavsår och slitas fort. Så köp ett par bra ridbyxor så kommer ridningen att bli lite roligare, till en början så kanske ett par räcker för nån ridlektion i veckan. När det kommer till överdelar så är det betydligt lättare att ta något som man redan har hemma till att börja med. Men tänk på att kläder slits i stallet. Skor är en annan viktigt fråga, här går egentligen vanliga gummistövlar med lite klack bra för ridningen. Men många vill ha ett par riktiga ridstövlar, kanske finns det någon på stallet som vuxit ur sina så kan ni köpa begagnat medan fötterna fortfarande växer.