Pälsvård för hunden

En viktig del i hundägandet är pälsvård, vissa raser kräver mer pälsvård än andra och det är definitivt en parameter att väga in i valet av ras. Gillar du att borsta, kamma och fixa med pälsen, då kanske du ska satsa på en långhårig ras. Men om du inte gör det finns det mer lättskötta pälsalternativ. Tänk dock på att de flesta pälsar, kort eller lång, kräver någon form av vård.

Långhårig päls

En hund med längre päls behöver oftare badas för att hållas ren. Det är viktigt att använda schampo och gärna balsam precis som för människor, tänk på att PH-värdet behöver vara rätt i förhållande till hundens hud, så köp hem det du behöver. Kamma eller borsta gärna igenom pälsen några gånger per vecka för att hålla tovor och skräp, som kan fastna i pälsen, borta. Långhåriga hundar kan behöva klippas, exempelvis mellan trampdynorna.

Korthåriga raser

Även korthårig päls behöver vårdas. Ofta räcker det med att torka av pälsen med en vanlig handduk eller trasa. Men även dessa hundar behöver badas och borstas, främst för att få bort döda hudceller och hålla pälsen mjuk. Badet behövs dock mer sällan än för de långhåriga. I korthåriga pälsar fastnar inte skräp på samma sätt och du behöver inte borsta lika ofta eftersom pälsen inte tovar ihop sig.